sobota, 21 listopada 2015

Wege burgery



Doskonałe na leniwe weekendowe śniadanie lub lekki obiad Wege burgery. Smakują doskonale dzięki wędzonej papryce i świetnie zastąpią fast food, gdy najdzie nas na niego ochota, będąc przy tym mimo wszystko wartościowym posiłkiem.

Wege burgery z marynowanym w wędzonej papryce tofu.

Potrzebne składniki:

- kostka wędzonego tofu
- bułki razowe np. ze słonecznikiem
- warzywne dodatki u mnie: sałata, rukola, cebula, papryka, pomidor
- keczup lub inny ulubiony sos
- awokado, rukola i cytryna na dip - opcjonalnie
- wędzona papryka
- oliwa
- lubczyk



Oliwę mieszamy z wędzoną papryką i umieszczamy w niej tofu na około pół godziny. Pół awokado blendujemy z garścią rukoli i dodajemy parę kropli cytryny. Podgrzewamy przekrojone bułki - ja wykorzystałam do tego Tefal Actifry, a marynowane tofu wrzuciłam na żeliwną patelnię do grillowania. Na podgrzane bułki nakładamy dip z awokado i rukoli następnie ulubione warzywa, keczup, grillowane tofu oraz posypujemy lubczykiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz