poniedziałek, 30 listopada 2015
Frytki z batatów
Bataty, czyli słodkie ziemniaki, zagościły dziś u mnie w kuchni i powstał z nich bardzo smaczny zamiennik frytek. Bataty posiadają od ziemniaków niższy indeks glikemiczny, co zapewni nam
uczucie sytości na dłużej, jak i mają wiele witamin i minerałów.
Frytki z batatów z sezamem i wędzoną papryką.
Potrzebne składniki (2 porcje):
- kilogram batatów
- ok. 50 gram sezamu
- olej, oliwa z oliwek ja użyłam oleju rzepakowego z ziołami, który był pozostałością po suszonych pomidorach
- papier pergaminowy
- wędzona papryka
- opcjonalnie sos słodko - kwaśny
Bataty obieramy i kroimy. Rozkładamy na blaszce papier i lekko zwilżamy olejem. Na tak przygotowaną blachę rozkładamy bataty, polewamy olejem/oliwą, następnie posypujemy sezamem oraz wędzoną papryką.
Wstawiamy do nagrzanego to 160' piekarnika na około 40 minut. Ja dla przełamania smaku podałam je z sosem słodko - kwaśnym.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz