wtorek, 8 grudnia 2015

Kolacja Mikołajowa




Dziś na Mikołajową kolację, szybka w przygotowaniu, lekka i smaczna sałatka z tuńczykiem, orzechami włoskimi i słonecznikiem. Do tego kawka, herbatka i zdrowo - sok z marchwi. Doskonale się sprawdzi również jako lunch do pracy.

Sałatka z tuńczykiem, orzechami włoskimi i słonecznikiem.

Potrzebne składniki (3 porcje)
- sałata masłowa
- puszka tuńczyka ja akurat miałam w oleju
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 3 ogórki konserwowe
- ok. 100 gram żółtego sera
- garść słonecznika
- garść orzechów włoskich

Kroimy sałatę, jajka ugotowane na twardo, ogórki i ser żółty. Następnie dodajemy tuńczyka. Słonecznik prażymy na patelni. Gdy ostygnie dodajemy razem z orzechami do pozostałych składników i całość mieszamy. Ja nie dodawałam już żadnych przypraw, ponieważ całość ma dla mnie idealny smak i niczego jej nie brakuje, być może jest to kwestia użycia właśnie tuńczyka w oleju.





Sok z marchwi to akurat po prostu 100% sok marchwiowy bez żadnych dodatków, za to tajemnicy powstania domowego wina nie znam.
Na zdrowie!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz