niedziela, 7 lutego 2016

Krem pomidorowy z oscypkiem

Przepis może trochę nie na tę porę roku, ale w lecie, kiedy pomidory mają naprawdę wspaniały smak, kolor i zapach gości on bardzo często na naszym stole. Krem jest lekki i szybki w przygotowaniu, był doskonałym obiadem w sierpniowe upały minionego lata.



Potrzebne nam będą - na dwie porcje:
- kilogram dojrzałych pomidorów
- jedna czerwona papryka
- oscypek
- natka z pietruszki
- jogurt naturalny
- pieprz, sól, cukier, słodka papryka,
  ostra papryka, bazylia

Pomidory wkładam do garnka i zalewamy wrzątkiem, następnie pukamy w zimnej wodzie i obieramy ze skórki, która teraz będzie nam już schodzić praktycznie sama. Paprykę kroję na kawałki i obieram obieraczką - papryka bez skórki nie nada zupie gorzkawego smaku. Obrane i pokrojone pomidory oraz paprykę zostawiam w garnku ja około pół godziny. Przez ten czas z pomidorów puści sok i nie będziemy musieli dodawać zbyt dużo wody,  aby je ugotować, dzięki czemu krem nie wyjdzie nam za rzadki i nie będzie trzeba go odparowywać. Po tym czasie zalewam pomidory szklanką wody i gotuję, aż staną się miękkie - około 20 minut. Następnie je blenduję oraz przyprawiam dodając według uznania około 1/3 łyżeczki soli oraz pieprzu, łyżeczkę cukru oraz bazylii oraz około 2/3 łyżeczki słodkiej papryki. Można też użyć papryki ostrej, chili, curry. Przyprawiony krem gotuję jeszcze chwilę.
Pokrojonego w kostkę oscypka zawijam w folię i wkładam do Tefal ActyFry, ale może go również podsmażyć na patelce z niedużą ilością tłuszczu, tak aby się trochę zarumienił. Wędzony smak oscypka jest moim zdaniem doskonałym przełamaniem pomidorów. W między czasie siekam natkę z pietruszki. Do misek nalewam krem, na środek dodaję jogurt naturalny, oscypka i całość posypuję pietruszką.



Na drugim zdjęciu wersja do pracy. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz